Alaköysiradat menetelmänä

 Alaköysiradat toiminnallisena työmenetelmänä opettajalle

Tämä sivusto alaköysiratojen rakentamiseen on tehty opinnäytteenä ToiMeen! hankkeelle ja sen tarkoituksena on antaa lukijalle ohjeita alaköysiratojen käyttöön, ohjaamiseen ja sopivien välineiden hankkimiseen sekä erilaisten ratojen rakentamiseen.

Alaköysiradat ovat matalalle, maksimissaan osallistujien polven korkeudelle rakennettuja köysiratoja. Sivustolla pääset tutustumaan tilapäisten alaköysiratojen rakentamiseen ja ohjaamiseen.

Miksi alaköysiratoja?

Alaköysiradat ovat perinteinen seikkailukasvatuksessa käytetty menetelmä, joka käy monelle eri ikäryhmälle. Alaköysiratojen tavoitteet ovat usein ryhmän dynamiikan parantamisessa, sillä ratojen suorittaminen vaatii useamman henkilön yhtäaikaista osallistumista. Radoilla liikkuminen on jännittävää ja siksi ne motivoivat osallistujaa yrittämään. Vaikka radat ovat jännittäviä suorittaa, ei radoilla kulkeminen ole vaarallista, jos noudatetaan tällä sivulla annettuja ohjeita. Alaköysiratoja voi soveltaa useisiin oppiaineisiin, jolloin radat toimivat aiheeseen herättävänä toimintana.

Opiskelija suorittaa X-tehtävää ja muut ovat “suojelusenkeleitä”

Alaköysiratojen rakentaminen ei vaadi erityistaitoja. Käsikirjasta löydät 19 erilaista rataa PDF- tiedostoina, joilla pääset  alkuun. Kaikkia ratoja voi soveltaa ja muokata omaan ohjaamiseen ja ryhmälleen sopivaksi. Täältä voit ladata Alaköysiradat seikkailukasvatuksen välineenätulostettavassa muodossa.

NAVIGOINTI alaköysiratojen sivuilla

  • VÄLINEET – kohdasta löytyy tietoa, mitä varusteita tulee hankkia ja kuinka paljon ne maksavat.
  • RATOJEN RAKENTAMINEN – kohdasta saat vinkit mitä tulee ottaa huomioon paikan valinnassa ja ratojen rakentamisessa
  • SOLMUT – kohdasta löytyy yleisimmin käytettävät solmut video ja/tai valokuva muodossa
  • ALAKÖYSIRADAT – kohdassa on esitettynä 19 erilaista ratavaihtoehtoa tulostettavassa PDF-muodossa
  • OHJAAMINEN ALAKÖYSIRADOILLA – kohdassa kerrotaan mitä ohjaajan tulee ottaa huomioon ratoja ohjatessa

NAVIGOINTI takaisin muille sivuille

  1. KOULUTUSPAKETTI
  2. ALAKÖYSIRADAT MENETELMÄNÄ – on opas kuinka alaköysiratoja rakennetaan ja kuinka niitä voi käyttää toiminnallisena menetelmänä

Uutiset