Keski-Suomessa lukuvuoden päättäjäisissä ToiMeen!-hanke

ToiMeen!-hanke oli mukana ToukoFest-tapahtumassa, johon osallistui kaikkiaan yli 5800 nuorta, nuorisoalan ammattilaista ja opettajaa. ToiMeen!-hankkeen projektityöntekijät Hanna-Kaisa Hokkanen ja Maarit Honkonen-Seppälä sekä ToukoFestissä harjoittelijoina toimineet yhteisöpedagogi (AMK)-opiskelijat Vivica Silfverberg sekä Santeri Rintalahti olivat tapahtumaan tyytyväisiä. ”Kyllä kannatti osallistua. Saimme keskusteltua toiminnallisista opetusmenetelmistä tietysti nuorten kanssa, mutta erityisesti yläkoulupäivänä aineenopettajien ja nuorisolan ammattilaisten kanssa”, tiivisti päivien annin Hanna-Kaisa. Tapahtumassa Humakin koulutusohjelmat ja muun muassa avoimen ammattikorkeakoulun tarjonta herättivät myös kiinnostusta.

Nuorilta nuorille – osallisuutta arjessa

Keski-Suomessa on jo 22 kertaa järjestetty lukuvuoden päätöstapahtuma, jossa koululaisilla on mahdollisuus tutusta erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin. Tapahtuman ideana on vahvasti osallisuus ja itse tehty ja koettu. Erilaisilla toiminnallisilla rasteilla nuoret voivat pelata, tanssia tai askarrella, harjoitella tubettamista, haastatella nykyisiä nuorisojulkkiksia tai lähettää viestejä päättäjille. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Nuksu – Nuorten Keski-Suomi ry, mutta itse tapahtuman suunnittelevat ja toteuttavat keskisuomalaisista nuorista muodostunut Toukotiimi. Kuluvan vuoden Toukotiimissä oli mukana 38 nuorta. Tapahtumajohtajana toimi 16-vuotias Siiri Muhonen.

Erilainen oppimisympäristö lukuvuoden päättyessä

”ToukoFest oli kaikille oppimista uudessa oppimisympäristössä, ei vain koulunpenkillä. Toukotiimiläiset saivat luonnollisesti ison opin tapahtumajärjestämisestä, mutta myös vierailla oli aktiivinen rooli etsiessä tietoa, kokeillessa ja nauttiessa ajasta yhdessä kavereiden ja opettajien kanssa. ToiMeen!-hankkeessa olemme korostaneet, että toiminnalliset menetelmät perustuvat viitekehykseen, jossa oppilas nähdään aktiivisena oppijana, jossa kokemuksellisen ja osallisuutta vahvistavan oppimisen teoriat ovat selkeimmin esillä. ToukoFest oli käytännössä juuri tätä”, pohtii Hanna-Kaisa.

Marraskuussa hankkeen loppuseminaarit

”ToukoFestissä ja hankkeessa yleisestikin meillä on tavoitteena kerätä ympäri maan yläkoulujen käytössä olevia toiminnallisia menetelmiä, jakaa ja jalostaa niitä aineenopettajien kanssa. ToukoFestissa tavoitimme aineenopettajat, järjestimme heille Ope-parkissa toiminnallista ohjelmaa sekä markkinoimme marraskuun seminaarejamme”, kertoo OKM:n rahoittaman hankkeen projektityöntekijä ja Humakin kielten opettaja Hokkanen. Tästä linkistä mainosta loppuseminaarista, jonka  Humakin Turun yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat ovat työstäneet.

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä

Kuvat: Hanna-Kaisa Hokkanen

Julkaistu: 1.6.2017

ToiMeen!-hankkeen projektityöntekijät Hanna-Kaisa Hokkanen (vas) ja Maarit Honkonen-Seppälä sekä ToukoFestissä harjoittelijoina toimineet yhteisöpedagogi (AMK)-opiskelijat Vivica Silfverberg sekä Santeri Rintalahti ovat Panda-nallen kera tapahtumahulinassa.

Uutiset