ToiMeen!-hanke ToukoFestissä

Samalla kun Suomi juhlii 100 vuoden itsenäisyyttä viettää ToukoFest-tapahtuma 22-vuotissynttäreitään. ToiMeen!-hanke on mukana ToukoFestissa ensimmäistä kertaa. ”Nyt oli oiva tilaisuus lähteä mukaan, sillä tapahtumaan odotetaan yli 200 opettajaa. ToiMeen-hankkeen tavoitteena on kerätä ympäri maan yläkoulujen käytössä olevia toiminnallisia menetelmiä, jakaa ja jalostaa niitä aineenopettajien kanssa. ToukoFestissa tavoitamme aineenopettajat, järjestämme heille Ope-parkissa toiminnallista ohjelmaa sekä markkinoimme marraskuun seminaarejamme”, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ToiMeen!-hankkeen projektityöntekijä ja Humakin kielten opettaja Hanna-Kaisa Hokkanen.

ToukoFest kokoaa yli 4000 nuorta

Keskisuomalaisten nuorten itsensä järjestämä ToukoFest 2017 -tapahtuma järjestetään maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi teemalla ”Yhdessä”. Teema näkyy niin ToukoFestin sisältöä rakennettaessa sekä itse toteutuksessa. NUKSU – Nuorten Keski-Suomi ry on taustajärjestö, jonka siipien suojassa maakunnan nuoret pääsevät toteuttamaan itseään ja tekemään parhaimmat lukuvuoden loppujuhlat. ”Tapahtumaohjelmasta selviää, että tarjolla on paljon ja kaikenlaista. Erilaiset harrastusjärjestöt esittelevät toimintaansa, koululaisilla on mahdollisuus kisailla erilaisilla toimintarasteilla tasapainopyöräilystä kuplafutikseen, on nuorten itsensä tekemää muotinäytöstä, konsolipeliturnausta, seikkailurastia tai vain yhdessä oloa, kavereista ja keväästä nauttimista”, kertoo Hokkanen. Kyseessä on iso tapahtuma, sillä iltabileet mukaan lukien kävijöitä odotetaan yli 4000.

ToiMeen!-asiaa vaikka kesä koittaa

ToiMeen-hanke päättyy vuoden 2017 lopussa. ”ToukoFestissa kerrommekin opettajille, että järjestämme kaksi loppuseminaaria, jotka ovat sisällöltään samanlaiset. Toinen seminaari on Nurmijärvellä 16.-17. marraskuuta ja toinen siitä viikon päästä Pikku-Syötteellä. Toivomme, että mahdollisimman moni aineenopettaja pystyy irrottautumaan koulutyön arjesta ja pääsee mukaan, sillä luvassa on toiminnalliset kaksi päivää”, kertoo Hokkanen.

Humakin kieltenopettaja Hanna-Kaisa Hokkanen on ohjannut useita ToiMeen!-hankkeeseen liittyviä toiminnallisten menetelmien koulutus- ja työpajapäiviä ympäri Keski-Suomen. ”ToukoFestissä on kiva tavata tuttuja aineenopettajia ja kuulostella, miten työpajojemme anti on käytännössä toiminut” pohtii Hokkanen ja jatkaa, että tietysti on tärkeää myös markkinoida Nurmijärven ja Pikku-Syötteen marraskuun seminaarejamme.

Idea toiminnallisuuteen

Toiminnalliset menetelmät perustuvat ABL (Activity Based Learning) viitekehykseen, jossa oppilas nähdään aktiivisena oppijana, myös opetustilanteen suunnittelussa. ”ToukoFest on tätä, sillä kyseessä on nuorten itsensä järjestämä tapahtuma, uusi oppimisympäristö koulun ulkopuolella ja koko tapahtuma perustuu yhdessä tekemiseen ja aktiiviseen toimintaan”, pohtii Hokkanen ja kertoo, että myös Liikkuva koulu on mukana ToukoFestissä.

Lisätietoja keskisuomalaisten nuorten järjestämästä kouluvuoden päätöstapahtumasta löydät http://toukofest.fi/

Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä

Kirjoittaja työskentelee Humakin lehtorina Korpilahden kampuksella ja oli yksi ToiMeen!-hankkeen kouluttajista.

Julkaistu: 26.5.2017

Uutiset