Telakkakadun opettajat

Telakkakadun opettajat tarttuivat ToiMeen!

Huhtikuun ensimmäinen keskiviikko oli äänekoskelaisessa Telakkakadun koulussa erilainen koulupäivä. Luvassa päivän päätteeksi oli perinteinen jääkiekkopeli ysit vs opettajat. Tosin jo aamupäivällä oli tavallisesta koulupäivästä poikkeavaa kun oppilaskunnan hallitus järjesti oppilaille elokuvaretken Suolahti-saliin. Samaan aikaan kymmenen opettajaa pääsi koululaiseksi koulun penkille. ”Kyseessä oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama toiminnallisten menetelmien kehittämis- ja työpajapäivä”, kertoo ToiMeen!-hankkeen projektityöntekijä ja Humakin kielten opettaja Hanna-Kaisa Hokkanen. Hankkeen tavoitteena on kerätä ympäri maan yläkoulujen käytössä olevia toiminnallisia menetelmiä, jakaa ja jalostaa niitä aineenopettajien kanssa. ”Telakkakadun opettajat olivat oikein innokkaita ja saimme paljon hyvää aineistoa. Toivottavasti myös opettajat saivat käytännön vinkkejä ja rohkeuttakin kokeilla uusia menetelmiä”, jatkaa Hokkanen.

Liikunnan- ja terveystiedon opettaja Kirsi Marjo ideoi yhdessä biologian opettajan Suvi Hokkanen kanssa ainerajat ylittävää toiminnallista oppimiskokonaisuutta yhdeksäsluokkalaisille. ”Meillä on oppiaineissamme monia yhtymäkohtia ja tänään saimme aikaa suunnitella toiminnallista tuntia terveellisestä ravinnosta, lisäravinteista ja E-koodien haitoista”, kertovat opettajat.

Kannattaa tarttua tilaisuuteen

ToiMeen!-hanke ja ehkä tutumpi Liikkuva koulu -hanke ovat valtiovallan vastalääke huoleen lasten terveydestä, oppimisesta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. ”Meillä on jatkuva pyrkimys uudistua ja uudistaa opetusmenetelmiämme. Maailma on muuttunut ja nuoret tarvitsevat erilaisia tapoja oppia”, pohtii rehtori Mika Lehtonen ja kiittää opettajiaan ennakkoluuttomuudesta. Idea ottaa ToiMeen!-hankkeen koulutus tulikin liikunnan ja terveystiedon opettaja Kirsi Marjolta. ”Äänekoskelainen ystäväni, joka oli töissä Humakissa, kertoi tästä mahdollisuudesta. Me tartuimme tilaisuuteen. Hiukan vaati meiltä ideointia, että saimme päivän pyörimään ilman isompia sijaisjärjestelyjä. Aamupäivän oppilaskunnan järjestämän elokuvatilaisuuden lisäksi meillä oli kolme kasiluokkaa TET-jaksolla, joka vapautti myös opettajia koulutukseen. Kymmenen opettajaa pääsi osallistumaan. Enemmänkin olisi ollut kiinnostuneita, mutta ehkäpä seuraavan kerran”, jatkaa aamupäivän antiin tyytyväinen Marjo ja jatkaa, että uutta ei tule tai uutta et opi, jos et vaan rohkeasti lähde kokeilemaan.

Lisätietoja hankkeesta Humakin nettisivuilta osoitteesta http://toimeen.humak.fi/

Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä

Kirjoittaja työskentelee Humakin lehtorina Korpilahden kampuksella ja oli toinen ToiMeen!-hankkeen kouluttajista.

Julkaistu: 9.5.2017

 

 

Telakkakadun yläkoulun kymmenen opettajaa pääsi puoleksi päiväksi takaisin koulun penkille. Kyseessä oli opetusministeriön rahoittaman ToiMeen!-hankkeen koulutus, jossa pohdittiin ja testattiin erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Kyseessä oli siis kohtalaisen toiminnallinen aamupäivä, jossa penkit ja pulpetit oli pääosin siirretty syrjään ja myös sohva otettu oppimistilaksi.

Uutiset