Sydän-Laukaan opettajat tarttuivat ToiMeen!

Opettajat keskittyvät. Hiljaa ja paikoillaan. Jännitys on aistittavissa. Kyseessä on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama toiminnallisten menetelmien kehittämis- ja työpajapäivä ja siihen liittyvä toiminnallinen harjoitus. ”Nyt oli yhteisöllisen liikuntapeli Sprint Gamen tasapainoharjoitus. Kuka pysyy täysin paikoillaan, kännykkä kädessä ja toinen jalka ilmassa. Ennen tätä rauhoittumista ja keskittymistä vaativaa osuutta testattiin kuka opettaja on nopein nyrkkeilemään”, kertoo ToiMeen!-hankkeen projektityöntekijä ja Humakin kielten opettaja Hanna-Kaisa Hokkanen. Hankkeen tavoitteena on kerätä ympäri maan yläkoulujen käytössä olevia toiminnallisia menetelmiä, jakaa ja jalostaa niitä aineenopettajien kanssa.

Sydän-Laukaan koululla järjestettiin kehittämispäivä kahteen kertaan, jotta mahdollisimman moni kiinnostunut opettaja pääsi mukaan. ”Pidämme tärkeänä monipuolistaa opetusta. Tiedämme, että toiminnallisuus oppitunneilla ja muutenkin koulupäivän aikana lisää oppilaiden kykyä keskittyä oppimiseen sekä parantaa kouluviihtyvyyttä. Liikkuvana Kouluna olemme sitoutuneet liikunnan ja toiminnallisuuden lisäämiseen koulussamme. ToiMeen-koulutus oli lisäksi helposti järjestettävissä ja edullinen koululle, koska koulutus ei itsessään maksanut mitään”, kertoo apulaisrehtori Merja Luhtala.

”Sydän-Laukaan opettajat olivat oikein innokkaita ja saimme paljon hyvää aineistoa. Toivottavasti myös opettajat saivat käytännön vinkkejä ja rohkeuttakin kokeilla uusia menetelmiä”, jatkaa Hokkanen. ”Eri opettajille koulutus antoi vähän erilaisia asioita. Osalle se oli jo totuttujen tapojen kertausta, osalle se oli hyvä muistutus, että tiedossa olevat toiminnalliset menetelmät pystyy ottamaan käyttöön pienin askelin. Jonkun verran tuli uutta asiaa ja hyviä vinkkejä, joita voi toteuttaa opetuksessa”, pohtii Luhtala ja jatkaa, että huomasimme myös, että monet opettajat koulussamme jo käyttävät toiminnallisuutta monipuolisesti. ”ToiMeen koulutus itsessään oli toteutettu toiminnallisesti, mikä osaltaan vaikutti siihen, että koulutus tuntui mielekkäältä ja aika kului vähän liiankin nopeasti. Sitähän me toivomme, että oppilaatkin kokevat”, apulaisrehtori kertoo.

Lisätietoja hankkeesta Humakin nettisivuilta osoitteesta http://toimeen.humak.fi/

 

Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä

Kirjoittaja työskentelee Humakin lehtorina Korpilahden kampuksella ja oli toinen ToiMeen!-hankkeen kouluttajista.

Sydän-Laukaan koulun reilu kaksikymmentä opettajaa pääsi puoleksi päiväksi takaisin koulun penkille. Kyseessä oli opetusministeriön rahoittaman ToiMeen!-hankkeen koulutus, jossa pohdittiin ja testattiin erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Kyseessä oli siis kohtalaisen toiminnallinen puolikas päivä, jossa penkit ja pulpetit oli pääosin siirretty syrjään ja myös sohva otettu oppimistilaksi.

Uutiset